11 Nov 2005 adrighem   » (Journeyer)

Gaim 2.0 uit cvs bekeken
Vanmorgen de tijd genomen om gaim uit cvs te halen en te compileren. Even kijken wat 2.0 nu helemaal biedt. Reden is dat de vertaling voor 2.0 bijgewerkt moet worden en je kunt een vertaling alleen maar goed bijwerken als je ook het programma in kwestie gebruikt.

Ik zal jullie niet vermoeien met hoe het compileren verliep. Laten we beginnen met een screenshot: Het normale venster. Je ziet onderin een raar gedeelte. Het stuk waar beschikbaar staat, kun je gebruiken om je status te wijzigen. Dat is dus een heel stuk eenvoudiger geworden. dat witte stuk eronder begrijp ikzelf ook nog niet helemaal...we zullen zien of dit een debug-iets is, of een echte feature gaat worden.

Bij opstarten (en bij verbreken van de verbinding) was het altijd erg vervelend als de gaim-vensters overal opsprongen. Dat gebeurt dus niet meer. Verborgen vensters blijven verborgen. Dat maakt het e.e.a. een stuk rustiger.

Voorkeuren zijn ook verbeterd. Een stuk eenvoudiger. Enkele tabbladen met alleen de echt nodige opties erin. Ik hoor je al zeggen: "Waar zijn de plugins nou heen?", maar die hebben tegenwoordig een eigen lijstje (lijkt een beetje op toevoegen van applet aan je gnome-panel, maar dan met een vinkje ervoor). Ik denk dat dit een hele vooruitgang is. De vereenvoudiging is ook terug te vinden in het venster "account bewerken" die je hier kunt bewonderen. De geavanceerde opties hebben een los tabblad in plaats van zo'n uitklappijltje.

De nadruk van gaim 2.0 lijkt tot nu toe op vereenvoudiging te liggen. Dat was wel nodig ook, want je raakte regelmatig de weg kwijt als je wat meer wou dan berichtjes heen en weer sturen.

Over video-support kan ik kort zijn. Dat werkt nog niet. De aardige mensen van het #Gaim chatkanaal zeiden me dat de code al wel is toegevoegd, maar nog niet is aangesloten op de protocollen, dus het werkt niet. Andere zaken zoals UPnP en bonjour (zeroconf spul) zijn toegevoegd en zouden NAT en andere netwerkzaken nog eenvoudiger moeten maken. We zullen zien. Voorlopig crasht het niet, dus we blijven het even gebruiken (dan kunnen we ook een vertalinkje testen).

Latest blog entries     Older blog entries

New Advogato Features

New HTML Parser: The long-awaited libxml2 based HTML parser code is live. It needs further work but already handles most markup better than the original parser.

Keep up with the latest Advogato features by reading the Advogato status blog.

If you're a C programmer with some spare time, take a look at the mod_virgule project page and help us with one of the tasks on the ToDo list!